Kategóriák
Ingatlanfelújítások

Most újítsd fel panellakásod!

A panellakásokra is ráfér a felújítás, amit így lehet maximalizálni.

Újpalota, Nyírpalota út

● A kiadások felét, maximum 3 millió forint állami támogatást ad az állami a lakások korszerűsítésére a januártól induló felújítási program keretében, amely megkülönbözteti az anyagköltségeket és a munkadíjakra kifizetett összeget.

● Az érintettek akkor járnak a legjobban, ha a munkadíj vagy anyagköltség egyike sem kevesebb az összes kiadás negyedénél.

● A felújítás programban minden gyermekes háztartás részt vehet, így a panellakásokban élők is, akik például a nyílászárókat vagy akár a konyhabútort cserélhetik le.

Egy fínom kávét?

● A felújított panelek népszerűbbek, az érdeklődők 30 százaléka keresi ezeket, a korszerűsítésre szoruló panelek kevésbé kapósak.

● Budapesten egyébként a panellakások négyzetméterárának átlagos kínálati ára novemberben 570 ezer forintot tett ki, ami két százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A vevők erősödő alkupozíciója miatt a fővárosi panelpiacon 6-7 százalékkal lefelé mozdultak az adásvételi árak. A magyarországi lakótelepi, azaz panellakások egy része is korszerűbbé válhat a jövőre induló állami lakásfelújítási program révén.

Kulcsfontosságú negyedek

A fő szabály szerint a lakásfelújítás költségeinek 50 százalékát, maximum 3 millió forintot kaphatnak a legalább egy gyermeket nevelő háztartások a program keretében. A költségek felét a számlák elektronikus beküldése után, utólag fizeti ki az Államkincstár.A program megkülönbözteti az anyagköltségeket és a munkadíjakat, és ezek együttes összege képezi a támogatás alapját. Mivel azonban a támogatást fele-fele arányban lehet elszámolni munkadíjra és anyagköltségre, ezért várhatóan akkor járnak legjobban a lakásfelújítók, ha egyik költségtípus sem kisebb az összes költség negyedénél. Véglegeset majd a részletszabályok ismeretében lehet mondani.

Újpalota, Zsókavár utca

A paneleknél is szükség van a felújításra.

A jövőbeni korszerűsítés például a fűtésszámlát is mérsékelheti a nyílászárók cseréje vagy felújítása után, akár a panellakásokban is. A lakásállomány jelentős részét, 14 százalékát adják a panelek, azaz majdnem minden hetedik lakás tartozik ebbe a körbe. A több százezer panellakás egy része olyan házban van, amelyek az elmúlt két-három évtizedben átestek korszerűsítésen, például szigetelést kaptak kívülről, de az állomány nagyobb részét nem érintették ezek a beruházások. Éppen ezért a panellakásoknál érdemes a lakáson belüli felújítást is végrehajtani.

Annál is inkább, mert a panelpiacon belül a keresletet meghatározza, hogy felújított ingatlanról vagy felújítandó ingatlanról van-e szó. A panellakások iránti érdeklődések 30 százaléka felújított állapotúra érkezett az elmúlt két évben, 25 százalékuk pedig a felújítandókat kereste.

Panel árkörkép

A panellakásoknál is megállt a korábbi években látott drágulás. Idén november közepén a budapesti panellakások négyzetméterárának középértéke 570 ezer forint volt, ami 2 százalékos csökkenést jelent tavaly novemberhez képest. Tavaly óta a vevők alkupozíciója jelentősen erősödött, így a tényleges adásvételi árak 6-7 százalékkal kerültek lejjebb egy év alatt. Az is látszik, hogy a felújítottként hirdetett budapesti panellakásokat négyzetméterenként 85 ezer forinttal drágábban átlagosan 606 ezer forintos négyzetméteráron kínálják eladásra, mint a korszerűsítésre szorulókat.A többi nagyváros közül Debrecenben minimálisan, 3 százalékkal 433 ezer forintra emelkedett a panellakások átlagos négyzetméterára. Győrben 2,5 százalékkal 397 ezer forintra nőttek. Kecskeméten 376 ezer forint. Ami megegyezik az egy évvel korábbi átlaggal.

Légy az elsők között panellakásod felújításában!

Amennyiben hitelre van szükséged az önerőhöz, csak töltsd ki ezt az űrlapot és a piacon található legjobb ajánlatot szerezzük meg neked.